Warstwowy kanapkowy "sernik" z ziołami
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
900 g mielonego twarogu
szklanka śmietany 18%
sól
pieprz
natka
szczypiorek
koperek
3 łyżki ketchupu (pikantnego lub łagodnego)
pieczywo tostowe
oliwki
100 g orzechów włoskich
14 plasterków żółtego sera
czerwona papryka mielona do posypania
Przygotowanie:
Mieszam twaróg ze śmietaną, dodaję sól i pieprz. Dzielę na 3 części. Do jednej dodaję posiekane zioła, do drugiej ketchup.
Dno tortownicy wykładam pieczywem, smaruję twarogiem (resztę zostawiam) i układam oliwki. Drugą warstwę pieczywa smaruję masą pomidorowo-serową, następną ziołowo-serową. Schładzam.
Resztą twarogu smaruję wierzch tortu i obkładam orzechami. Układam kawałki żółtego sera, posypuję szczyptą czerwonej papryki i dekoruję listkami ziół.
Twoje zapiski: