truskawki - około 0,5 kg
cukier - około 3-4 łyżek
śmietanka 36%
kilka mlecznych kruchych ciasteczek, ewentualnie owsianych czy biszkoptowych (mogą być z czekoladą)
Przygotowanie:
"Podmrażamy" truskawki - nie tak do końca, ale żeby się zmroziły. Następnie miksujemy je blenderem dodając trochę cukru. Ubijamy bitą śmietanę (ja nie kupuję w sprayu, tylko ubijam taką 36% z odrobiną cukru). Kruszymy dużą ilość mlecznych kruchych ciasteczek, ewentualnie owsianych czy biszkoptowych.
W wysokich szklankach (takich jak np. do kawy mrożonej) układamy warstwowo:
- zmiksowane truskawki
- bitą śmietanę
- zmiksowane truskawki
- bitą śmietanę
Całość posypujemy grubą warstwą słodziutkich rozkruszonych ciasteczek.
Nadesłał(a) agf,
dnia: 2011-07-07 16:14:38.866
Źródło/autor przepisu: agf/ Aleksandra Filipowska