puszka.pl - pysznie!

Bryja

Kuchnia śląska


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

Śliwki suszone 10 dag
Jabłka suszone 10 dag
Gruszki suszone 10 dag
Mąka pszenna 2 dag
Cynamon 1 płaska łyżeczka
Śmietana 1 szklanka
Cukier 10 dag
Sól

Przygotowanie:

Owoce suszone opłukać i namoczyć w letniej, przegotowanej wodzie na 12 godzin. Po upływie tego czasu ugotowac w tej samej wodzie, w której się moczyły. Owoce powinny być przykryte taką ilością wody, aby swobodnie się mogły w niej gotować, lecz powinno być jej mniej niż kompotu.
W trakcie gotowania lekko posolić i dodać cukier oraz cynamon do smaku.
Do ugotowanych owoców wlać zawiesinę z mąki i wody, i ponownie zagotować.
Odstawić z ognia i połączyć z zahartowaną śmietaną. Ostatecznie przyprawić do smaku. Podawać na cieplo lub na zimno. Jako dodatek zastosować można ziemniaki z wody, pieczywo, kluski z bułek lub kluski ziemniaczane (knedle).

Wskazówki i uwagi:

Potrawa ta podawana jest czasem na Wigilię.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-09-20 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Przepisy śląskie

Twoje zapiski: