2,5 kg małych ogórków
5-6 ząbków czosnku
kilka gałązek kopru
kawałek korzenia chrzanu
ew. kilka listków chrzanu
3 łyżki soli
3 l wody
Przygotowanie:
Ogórki dokładnie umyć i ułożyć w wyparzonym słoju. Czosnek obrać ze skórek i ząbki przekroić na połówki. Chrzan oskrobać i pokroić w mniejsze kawałki. Każdą warstwę ogórków przekładać koprem, kawałkami czosnku, korzenia i liści chrzanu. Zalać gorącą wodą wymieszaną z solą (można też zimną, ale zalane gorącą szybciej się zakiszą). Zalewy ma być tyle by przykryła ogórki.
Przykryć, tak, aby żaden ogórek nie wystawał i trzymać w ciepłym miejscu przez dwa dni. Jeśli jest chłodno, może się okazać, iż trzeba będzie poczekać trzy dni.
Wskazówki i uwagi:
Do kiszenia oprócz naczyń szklanych nadają się również kamionki i emaliowane garnki (nie mogą być obite).
Nadesłał(a) agnmid,
dnia: 2011-07-23 20:07:50.428
Źródło/autor przepisu: z sieci