puszka.pl - pysznie!

Domowy makaron fettuccine

Przerobiony przepis mojej babci (ona robiła z jajkiem). Fettuccine to długie wstążki, jak tagliatelle, tylko trochę szersze.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

2 szkl. mąki
sól
jajko (opcjonalnie)
ponad 1/4 szklanki wody

Przygotowanie:

Najpierw zagniatamy ciasto na makaron: do mąki należy dodać szczyptę soli i odpowiednią ilość wody - niestety, ale ja robię "na oko". Najlepiej zacząć od niewielkiej ilości wody (1/4 szklanki) i dolewać w miarę potrzeby. W wersji ovo-wege można dodać jajko (i odpowiednio mniej wody). Zagniecione ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się.

Dzielimy je na kawałki, wałkujemy na cieniutkie placki. Każdy placek podsypujemy mąką i kroimy na równej szerokości, kilkucentymetrowe paski. Paski składamy jeden na drugim i kroimy na cieńsze paseczki. W ten sposób uzyskujemy makaron wstążki. Rozkładamy go równomiernie cienką warstwą na stolnicy, żeby sobie obsychał.

Wstawiamy wodę na makaron, lekko solimy. Makaron wrzucamy na wrzątek. Gotujemy przez parę minut. Odcedzamy.
Nadesłał(a) eliszebe, dnia: 2011-07-23 19:23:09.547
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: