puszka.pl - pysznie!

Francuska zupa porowo-cebulowa z grzankami

Wegańska modyfikacja francuskiej zupy cebulowej z grzankami.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

1 cebula
1 większy por
pęczek szczypiorku
bulion warzywny (może być z kostki)
1 łyżka mąki pszennej
sól
pieprz

grzanki czosnkowe:
kilka kromek chleba
oliwa do smażenia
czosnek granulowany

Przygotowanie:

1. Kroimy cebulę, pora i szczypiorek.
2. Podsmażamy na oliwie cebulę z porem, dodając szczyptę soli, do momentu zezłocenia cebuli.
3. Gotujemy wywar warzywny (np. na kostce).
4. Do smażących się warzyw dodajemy łyżkę mąki i energicznie mieszamy. Podsmażamy 2-3 minuty.
5. Do gotującego się wywaru dodajemy smażone warzywa oraz świeży szczypiorek.
5. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Grzanki:
1. Mieszamy oliwę z czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem.
2. Podgrzewamy w opiekaczu grzanki, polewając je oliwą do momentu zbrązowienia. Smacznego!
Nadesłał(a) xgabrielllex, dnia: 2011-07-31 22:58:19.571
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: