450 g ziemniaków
1 cebula
1 łyżeczka kminku
1/2 łyżeczki kozieradki (kto nie ma, to trudno, choć traci się trochę na smaku)
2 suszone czerwone papryczki chili / 1 łyżeczka ostrej suszonej papryki (albo mniej, jeśli lubimy łagodniejsze smaki)
6 łyżeczek oleju lub ghee
8 liści curry
1 łyżka nasion czarnej gorczycy
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżka wiórków kokosowych
sól
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, podgotować w osolonej wodzie i pokroić w 2-3 cm kostkę. Cebulę drobno pokroić.
Uprażyć na suchej patelni przez minutę kminek, ubitą w moździerzu kozieradkę i pokruszoną papryczkę chili. Dodać pokrojoną cebulę i 2 łyżeczki oleju, smażyć kolejną minutę. Odstawić do ostygnięcia, zmiksować z odrobiną wody.
Na oddzielnej patelni przez 30 sekund smażyć na reszcie tłuszczu liście curry i gorczycę. Dodać ziemniaki, przygotowaną pastę cebulowo-przyprawową, kurkumę, wiórki kokosowe i sól. Wlać nieco wody, dusić pod przykryciem około 3 minut.
Wskazówki i uwagi:
W mniej tradycyjnej wersji można zrezygnować z miksowania cebuli i dodać ją pokrojoną.
Nadesłał(a) ~pat,
dnia: 2011-07-31 22:02:45.771
Źródło/autor przepisu: na bazie "Przewodnik kulinarny Indie" Anita Agnihotri (Pascal)