puszka.pl - pysznie!

Ziemniaki smażone/pieczone z nasionami kopru włoskiego

Nasiona kopru włoskiego (fenkuła) mają delikatny, świeży aromat - zupełnie inny niż zwykłego kopru. Genialnie pasują do smażonych ziemniaków - to odkrycie dzisiejszego dnia i coś czuję, że na dłuższy czas wyprze wersję z tymiankiem :) Takie ziemniaki świetnie łączą się też z bobem - zwykłym gotowanym lub smażonym z ziołami.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ziemniaki
nasiona kopru włoskiego (fennel seeds) - 2 łyżeczki na 1,5 kg to spokojnie
sól
olej do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w niedużą kostkę. Rozgrzać porządnie olej, wrzucić ziemniaki i lekko utłuczone w moździerzu nasiona kopru (mogą być też całe lub mielone - jak kto woli), smażyć na rumiano. Oprószyć solą.

Można też zrobić wersję pieczoną - ziemniaki podgotować, pokroić, wymieszać z odrobina oleju i nasionami kopru, piec 30-45 minut w 200-220°C. Palce lizać!

Wskazówki i uwagi:

Kostka ziemniaczana powinna być dość drobna, a przynajmniej cienka (powiedzmy ok. 1 cm) - w przeciwnym razie ziemniaki będą się długo smażyć, bo ciepło będzie potrzebowało więcej czasu, żeby dotrzeć do ich środka.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2011-07-29 16:03:33.669
Źródło/autor przepisu: pomysł z nasionami kopru z http://www.vegetariantimes.com/recipes/11341

Twoje zapiski: