Ziemniaki smażone/pieczone z nasionami kopru włoskiego
Nasiona kopru włoskiego (fenkuła) mają delikatny, świeży aromat - zupełnie inny niż zwykłego kopru. Genialnie pasują do smażonych ziemniaków - to odkrycie dzisiejszego dnia i coś czuję, że na dłuższy czas wyprze wersję z tymiankiem :) Takie ziemniaki świetnie łączą się też z bobem - zwykłym gotowanym lub smażonym z ziołami.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
ziemniaki
nasiona kopru włoskiego (fennel seeds) - 2 łyżeczki na 1,5 kg to spokojnie
sól
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w niedużą kostkę. Rozgrzać porządnie olej, wrzucić ziemniaki i lekko utłuczone w moździerzu nasiona kopru (mogą być też całe lub mielone - jak kto woli), smażyć na rumiano. Oprószyć solą.
Można też zrobić
wersję pieczoną - ziemniaki podgotować, pokroić, wymieszać z odrobina oleju i nasionami kopru, piec 30-45 minut w 200-220°C. Palce lizać!
Wskazówki i uwagi:
Kostka ziemniaczana powinna być dość drobna, a przynajmniej cienka (powiedzmy ok. 1 cm) - w przeciwnym razie ziemniaki będą się długo smażyć, bo ciepło będzie potrzebowało więcej czasu, żeby dotrzeć do ich środka.
Twoje zapiski: