porzeczki czerwone lub czarne - kto co ma
cukier w proporcji 1:1 - tak dałam z czerwonymi, a z ciemnymi można mniej
Przygotowanie:
Porzeczki umyć, oczyścić. Wsypać do garnka, dodać cukier. Zagotować przez chwilę, następnie zmiksować.
Jak ciut wystygnie, przetrzeć przez sitko, tak aby skórki i pestki oddzielić od soku. Przelać do słoiczków, zapasteryzować.
Wykorzystałam garnek oblepiony galaretką i pestki do ugotowania kompotu. Nic się nie zmarnowało - pestki zjadły kury:)
Wskazówki i uwagi:
W internecie jest wiele różnych wariacji. Gdzieś czytałam, aby owoce tylko przelać wrzątkiem i utrzeć z cukrem, potem przez sitko i w słoiki, bez gotowania - ale tak się bałam. W każdym razie wyszła PYCHOTKA.
Nadesłał(a) monika77,
dnia: 2011-07-29 16:35:07.991
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.