Makaron z miodem (lub słodem) i orzechami [Maccheroni con miele e noci]
Danie to nawiązuje w swej tradycji do Świąt Bożego Narodzenia, ponieważ w wielu rejonach Włoch jest przygotowywane jako "pierwszy talerz" jeszcze w okresie wigilii.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 6 osób
600 g makaronu typu rurki (duże)
sól
150 g wyłuskanych orzechów
ok. 200 g gęstego miodu lub słodu
skórka z 1 pomarańczy [*]
Przygotowanie:
Makaron ugotować "al dente" w lekko osolonej wodzie. W tym czasie zetrzeć orzechy na bardzo drobne kawałeczki (można je dodatkowo podprażyć na suchej patelni, żeby wzmocnić ich aromat). W małym rondelku rozpuścić na bardzo małym ogniu miód wspólnie ze skórką z pomarańczy.
W wazie lub w głębokim półmisku ułożyć jedną warstwę ugotowanego makaronu, polać ciepłym miodem i posypać tartymi orzechami, postępować podobnie z kolejnymi warstwami aż do czasu wykończenia przygotowanych składników. Należy tak rozdysponować masę, aby na wierzchu były miód i orzechy.
Pozostawić całość do całkowitego ostygnięcia, a następnie podawać do konsumpcji. Smacznego !
Wskazówki i uwagi:
[*] Ze skórki z pomarańczy należy usunąć i odciąć do maksimum jej białą część i pokroić ją na bardzo wąskie pasemka. Można też otrzeć skórkę na tarce uważając, żeby zetrzeć tylko wierzchnią warstwę.
Twoje zapiski: