2-3 pory średniej wielkości
200-300 ml śmietany
2 łyżki masła lub zamiennie olej do smażenia
1 łyżka mąki
sól
pieprz
sok z cytryny
ok. 1 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Pory dokładnie umyć, odciąć zielone liście (i np. wykorzystać do jakiejś zupy). Same białe fragmenty pociąć na kawałki o długości ok. 5 cm. Przesmażyć pory na maśle uważając, by się nam nie przypaliły (5 min.). Następnie dodać śmietanę zmieszaną z mąką i dusić pod przykryciem ok. 15-20 min.
Teraz czas na sól, pieprz i sok z cytryny. Po ich dodaniu można jeszcze trochę potrzymać całość na odkrytej patelni, aby odparowała woda z sosu, a całość zgęstniała. Na koniec dosypać natkę pietruszki. Gotowe i smacznego.
Wskazówki i uwagi:
Pory mają wielu wyznawców i wyznawczyń, którzy w śmietanie robią je na różne sposoby: niektórzy kroją je na mniejsze kawałki (1 cm), różne są używane śmietany – ja daję np. 12%, w sieci widziałem pomysły na 22%. Jedne osoby tylko posypują pietruszką, inne nakazują dokładnie wymieszać ją z sosem. Są pomysły na dodanie żółtego startego sera – ale to już wszystkich PT czytających i czytające, zależnie od upodobań, zapraszam do eksperymentowania. Pora na pory w śmietanie.
Nadesłał(a) zabrzanin,
dnia: 2011-07-23 13:33:38.408
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.