puszka.pl - pysznie!

Makaron z sosem cukiniowym ze śmietaną i czosnkiem

Prosty przepis na pyszne wakacyjne danie.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 3-4 osób

makaron (np. penne)
ew. parmezan

2 małe cukinie lub 1/2 ogromnej (może być zielona albo żółta)
oliwa do smażenia
czosnek - ile kto lubi
śmietana 12% albo więcej (jaką kto woli)
sól
pieprz
inne przyprawy (np. kumin lub sos sojowy i kurkuma)

Przygotowanie:

Zetrzyjcie cukinie (ze skórką, o ile nie jest twarda) na drobnych lub dużych oczkach i wyciśnijcie nadmiar soku (ja to robię w durszlaku).

Na delikatnie rozgrzaną oliwę wrzucamy zgniecione ząbki czosnku - koniecznie uważamy, żeby się nie przypaliły. Po chwili dodajemy cukinię i przesmażamy pod przykryciem na małym ogniu.

Po ok. 10 minutach zaczynamy dodawać śmietanę - ilość na oko, żeby zabielić sos i nadać ładną konsystencję. W międzyczasie dodajemy przyprawy - ich dobór to pełna dowolność.

Gotowym sosem polewamy dowolny makaron (pene jest fajne, bo sos włazi do środka). Można posypać parmezanem. I mamy pyszny szybki lunch/ obiad :)
Nadesłał(a) kromka z miodem, dnia: 2011-09-11 23:13:50.498
Źródło/autor przepisu: Przepis w modyfikacji, pochodzi z dodatku do Gazety Wyborczej 'Palce Lizać'

Twoje zapiski: