puszka.pl - pysznie!

Zapiekanka z cukini a'la Wanda sypana

Szarlotka sypana Wandy stała się dla mnie tak inspirującym odkryciem, że znajduję w niej zastosowanie nawet w daniach obiadowych.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1/2 dużej zielonej cukinii
2 garście zielonych oliwek
2 garście kukurydzy konserwowej
pęczek zielonej cebulki
pomidor
sól
pieprz

1/2 szklanki kaszy manny
1/2 szklanki mąki (ja użyłam chyba pszennej typu 500)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia (choć nie jestem pewna czy koniecznie)
bazylia
czosnek
+ trochę margaryny/oleju i bułki tartej do formy

Przygotowanie:

Obierz cukinię, zetrzyj ją na grubych oczkach, dodaj trochę soli i pieprzu.

W misce wymieszaj mannę z mąką, dodaj łyżeczkę cukru i proszku do pieczenia, szczyptę soli, wymieszaj. Połowę suchego ciasta wysyp do wysmarowanej wcześniej tłuszczem i posypanej bułką tartą (lub po prostu wyłożonej papierem do pieczenia) formy. Na warstwę ciasta wyłóż część utartej cukinii, posyp pokrojonymi oliwkami, przesyp kolejną częścią ciasta, ułóż resztę cukinii, posyp kukurydzą, pokrojoną zieloną cebulką, przełóż krążkami pomidora, posyp bazylią i czosnkiem.

Włóż do NIENAGRZANEGO piekarnika na 50 minut, piecz w 175°C.
Smacznego:)

Wskazówki i uwagi:

Włożenie zapiekanki do nienagrzanego piekarnika jest ważne, ponieważ dzięki temu suche ciasto nie pozostanie suche, sok z cukinii zdąży w nie wsiąknąć.
Nadesłał(a) kra, dnia: 2011-08-01 00:07:56.652
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: