Kluski zmodyfikowane z wykorzystaniem żółtek jaj, które zostały mi po robieniu Bezy - Tortu Pavlovej... Opłaca się to robić tylko jeśli białka wykorzystaliśmy do czegoś innego, np. właśnie do bezy.
6 żółtek
1/2 kg chudego twarogu w kostce
2 łyżki otrąb (ja mam mieszankę owsiane+orkiszowe+żytnie i zarodki pszenne)
6 łyżek skrobi
sól
Przygotowanie:
Wszystko mieszamy, mieszamy, mieszamy - trochę to trwa ale warto. Wyszła mi masa zbita i dość twarda, taka że dało się z niej formować w dłoniach kuleczki (co widać na zdjęciu).
Wrzucamy je do garnka z wrzącą, osoloną wodą. Czekamy aż kuleczki-kluseczki wypłyną na powierzchnię, wyławiamy cedzakiem i koniec.
Wskazówki i uwagi:
Najlepiej jeść ciepłe, podane z sosem i warzywkami. Moje zostały wykorzystane do zupy - Białej Polewki.
Nadesłał(a) koralina,
dnia: 2011-08-01 16:05:31.312
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.