puszka fasolek, najlepiej kolorowych (540 ml)
ok. 12 małych pieczarek
1 mała czerwona cebula
3 duże ząbki czosnku
2 łyżeczki oliwy z oliwek do smażenia
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka tymianku, najlepiej świeżego
1/2 łyżeczki soli
1/2 cytryny (sok i miąższ)
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1,5-2 szklanki warzywnego bulionu lub wody
Przygotowanie:
Obrać cebulę, pokroić w półksiężyce, posolić i wrzucić na patelnię, podsmażyć do lekkiego zbrązowienia. Umyć pieczarki, pokroić w plastry, dodać do cebuli, podsmażać razem około 5 minut. Dołożyć bułkę tartą, wymieszać, smażyć jeszcze około 3 minuty.
Następnie dodać przyprawy: czosnek przepuszczony przez praskę, tymianek, sól, pieprz, sok i miąższ z cytryny, wymieszać. Dodać odsączone i wypłukane fasolki i bulion/wodę (do pożądanej konsystencji, 1 i 1/2 szklanki wg mnie wystarcza). Dusić około 10 minut. Podawać posypane zieloną cebulką.
Wskazówki i uwagi:
Oryginalny przepis, pochodzący ze strony Post Punk Kitchen, zmodyfikowałam do swoich potrzeb - sugerowany bób zastąpiłam puszką kolorowych fasolek, a czerwoną cebulę zieloną.
Polecam podawać z kaszą i sałatką ze świeżych warzyw.
Nadesłał(a) Zanetak,
dnia: 2011-08-04 10:46:40.048
Źródło/autor przepisu: na bazie www.theppk.com