puszka.pl - pysznie!

Kotleciki ryżowe z żółtym serem i curry

Doskonałe na towarzyskie spotkania jak i do obiadu, na gorąco i na zimno. Bardzo dobrze smakują z sosem czosnkowym :)


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu
150-200 g startego na dużych oczkach żółtego sera
duża biała cebula
2 jaja
2 łyżki mąki
1/2 łyżeczki curry
sól
pieprz
natka pietruszki (niekoniecznie)
oliwa do smażenia
bułka tarta do obtaczania

Przygotowanie:

Cebulę obrać i drobno posiekać, usmażyć na łyżce oliwy.

Ugotowany ryż przełożyć do miski, dodać przesmażoną cebulkę, rozbite jaja, ser, mąkę, przyprawy i (opcjonalnie) natkę pietruszki. Wymieszać. Z masy formować niewielkie kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron.

Wskazówki i uwagi:

Składniki najlepiej mieszać razem z ciepłym jeszcze ryżem (wówczas ser się lekko "podtopi") i pozostawić do ostygnięcia.

Jeśli masa nie chce się lepić, trzeba po troszku dodawać mąki.
Nadesłał(a) czarnamiotla, dnia: 2011-08-16 14:21:44.867
Źródło/autor przepisu: jakaś mała książeczka, ale nie pamiętam tytułu :/

Twoje zapiski: