Kotleciki ryżowe z żółtym serem i curry
Doskonałe na towarzyskie spotkania jak i do obiadu, na gorąco i na zimno. Bardzo dobrze smakują z sosem czosnkowym :)
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu
150-200 g startego na dużych oczkach żółtego sera
duża biała cebula
2 jaja
2 łyżki mąki
1/2 łyżeczki curry
sól
pieprz
natka pietruszki (niekoniecznie)
oliwa do smażenia
bułka tarta do obtaczania
Przygotowanie:
Cebulę obrać i drobno posiekać, usmażyć na łyżce oliwy.
Ugotowany ryż przełożyć do miski, dodać przesmażoną cebulkę, rozbite jaja, ser, mąkę, przyprawy i (opcjonalnie) natkę pietruszki. Wymieszać. Z masy formować niewielkie kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron.
Wskazówki i uwagi:
Składniki najlepiej mieszać razem z ciepłym jeszcze ryżem (wówczas ser się lekko "podtopi") i pozostawić do ostygnięcia.
Jeśli masa nie chce się lepić, trzeba po troszku dodawać mąki.
Twoje zapiski: