puszka.pl - pysznie!

Chrzan tarty ze śmietaną i żółtkami

Potrawa śląska


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

korzeń chrzanu gruby, średni 1 szt.
jaja 2 szt. (lub żółtko 1 szt.)
śmietana 4 łyżki
ocet
cukier
sól

Przygotowanie:

Chrzan umyć, obrać i zetrzeć na tarce ziemniaczanej. Jaja ugotować na twardo. Wystudzić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z tartym chrzanem, dodać sól, cukier i ocet do smaku.

Wskazówki i uwagi:

Istnieje druga wersja przepisu, gdzie do chrzanu dodaje się roztrzepane widelcem żółtko. Ze względu na salmonellę nie polecamy jednak tego sposobu, chyba że jajka pochodzą z pewnego źródła.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-09-20 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Przepisy śląskie

Twoje zapiski: