puszka.pl - pysznie!

Chutney żurawinowo-pomarańczowy na surowo

Podawać do indyjskich dań, kotletów (zwł. strączkowych), smażonego tofu itd.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1/2 kg świeżych żurawin
2 pomarańcze
1 szkl. cukru (nie trzeba od razu dodawać całego, jeśli wolimy mniej słodkie)
1/2 łyżeczki świeżego, startego imbiru (albo 1/4 łyżeczki mielonego)
szczypta (mniej niż 1/8 łyżeczki) zmielonych goździków

Przygotowanie:

Jedną pomarańczę obrać ze skórki i białej "gąbki", drugą porządnie wyszorować szczoteczką i wyparzyć (żeby pozbyć się chemii, którą są nasączone). Obie pomarańcze pokroić w kawałki, wrzucić do malaksera, dodać żurawiny i cukier wymieszany z przyprawami. Pulsować (włączać i wyłączać malakser) przez kilka sekund, aż kawałki będą wielkości połówki grochu.

Odstawić w chłodne miejsce do przegryzienia. Wymieszać przed podaniem. Można ozdobić cienko pokrojonymi plasterkami pomarańczy.

Wskazówki i uwagi:

Można przechowywać w zamkniętym naczyniu w lodówce do tygodnia. Naczynie musi być szklane lub stalowe.
Nadesłał(a) ~ama, dnia: 2011-08-12 15:35:50.934
Źródło/autor przepisu: Magdalena Bassett, pl.rec.kuchnia

Twoje zapiski: