Zadziwiające, że nie pojawiło się to jeszcze na Puszce! Podstawowy przepis na klasyczne leniwe pierogi z wersji wegańskiej, z tofu zamiast twarogu. Proste, smaczne i sycące.
180 g tofu naturalnego
0,5 szklanki mąki razowej
0,5 szklanki mąki zwykłej
sok z cytryny (do zakwaszenia tofu)
0,5 banana (opcjonalnie)
sól
2 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Tofu zakwaszamy taką ilością soku z cytryny, żeby pozbyło się sojowego posmaku i zaczęło przypominać twaróg (nie ma innego sposobu niż próbowanie). Miksujemy razem z bananem (opcja). Masę serową łączymy w misce z mąką i wyrabiamy.
Z powstałego ciasta formujemy wałeczki, lekko spłaszczamy i odcinamy kluski w kształcie +/- rombów (jak kopytka). Wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy do wypłynięcia.
Jeszcze gorące posypujemy mieszanką brązowego cukru i cynamonu, chociaż jakiś dobry sos owocowy też mógłby się nadać ;)
Wskazówki i uwagi:
Banan będzie lekko wyczuwalny w smaku. Jeśli chcemy mieć klasyczne leniwe bez udziwnień, to prawdopodobnie można go pominąć - chociaż nie wiem, jak wpłynie to na konsystencję, może trzeba będzie nieco zmienić proporcje pozostałych składników.
Nadesłał(a) Dorota,
dnia: 2011-08-16 15:07:13.695
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.