Przygotowanie spodu:
Do miski wsypać wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszać. Wlać olej i dodawać stopniowo po łyżce mleka. Wyrabiać ciasto, aż się sklei i będzie gładką masą. W razie potrzeby można dosypać mąki. Dobrze wyrobić. Włożyć do lodówki. W tym czasie przyrządzić masę tofu.
Przygotowanie masy z tofu:
Tofu odsączyć, rozdrobić np. widelcem. Dodać cukry, starte na tarce jarzynowej banany i mleko. Dokładnie połączyć składniki. Wsypać opakowanie budyniu oraz namoczone wcześniej i odsączone rodzynki.
Formę posmarować olejem i posypać bułką tartą. 3/4 ciasta wyłożyć na dno, przykryć masą tofu. Resztę ciasta zetrzeć na wierzch na grubych oczkach tarki jarzynowej. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180°C.
Gdy ciasto przestygnie, przygotować polewę. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, dodać tyle mleka, by czekolada miała gładką konsystencję. Polać ciasto, rozprowadzić, posypać wiórkami kokosowymi.
Nadesłał(a) Felodrema,
dnia: 2011-09-15 16:06:09.639
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.