puszka.pl - pysznie!

Black & white - sernik z tofu jedwabistego z bananami

Kawałek smakołyka dla wielbicieli sernika :P


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: na małą tortownicę

spód:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru (ja dałam trochę mniej)
2 płaskie łyżeczki cukru z wanilią
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
4 czubate łyżeczki kakao
2 czubate łyżeczki cynamonu
1/3 szklanki oleju
ok. 7 łyżek mleka sojowego

masa:
300 g tofu jedwabistego (silken tofu)
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią
1,5-2 średnie banany
ok. 1/3 szklanki mleka roślinnego
1 opakowanie budyniu waniliowego
2 garście rodzynek

polewa czekoladowa:
tabliczka gorzkiej czekolady
odrobina mleka roślinnego
+ ok. 4 łyżek wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Przygotowanie spodu:
Do miski wsypać wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszać. Wlać olej i dodawać stopniowo po łyżce mleka. Wyrabiać ciasto, aż się sklei i będzie gładką masą. W razie potrzeby można dosypać mąki. Dobrze wyrobić. Włożyć do lodówki. W tym czasie przyrządzić masę tofu.

Przygotowanie masy z tofu:
Tofu odsączyć, rozdrobić np. widelcem. Dodać cukry, starte na tarce jarzynowej banany i mleko. Dokładnie połączyć składniki. Wsypać opakowanie budyniu oraz namoczone wcześniej i odsączone rodzynki.

Formę posmarować olejem i posypać bułką tartą. 3/4 ciasta wyłożyć na dno, przykryć masą tofu. Resztę ciasta zetrzeć na wierzch na grubych oczkach tarki jarzynowej. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180°C.

Gdy ciasto przestygnie, przygotować polewę. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, dodać tyle mleka, by czekolada miała gładką konsystencję. Polać ciasto, rozprowadzić, posypać wiórkami kokosowymi.
Nadesłał(a) Felodrema, dnia: 2011-09-15 16:06:09.639
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: