puszka.pl - pysznie!

Meksykańskie ciasteczka czekoladowe z nutą cayenne

Czekoladowe ciasteczka, których smak idealnie podkreśla ostra nuta cayenne. Dochodzi jeszcze wierzch muśnięty cynamonem... Są pyszne, a składniki potrzebne do ich przygotowania bez problemu powinniśmy znaleźć w każdej kuchni :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 24 ciasteczka

1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru (ja dałam 1/2 szklanki)
1/4 szklanki syropu klonowego (może być inne płynne słodziszcze)
3 łyżki mleka roślinnego
2 łyżki ekstraktu waniliowego
1 i 2/3 szklanki mąki
1/2 szklanki ciemnego kakao
1 łyżeczka sody
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cayenne

wierzch/ posypka:
1/4 szklanki cukru
łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik na 180°C. Przygotuj 2 blaszki, wyłóż papierem do pieczenia.

W średniej misce wymieszaj olej, cukier, wybrane słodziszcze, mleko i ekstrakt waniliowy. W większej misce wymieszaj suche składniki - mąkę, kakao, sodę, sól, cynamon i cayenne. Połącz wszystkie składniki, powinno wyjść giętkie ciasto. Zmieszaj cukier i cynamon na talerzyku, odstaw.

Ciasto podziel najpierw na dwie części, każdą z nich na cztery itd. aż do otrzymania 24 kawałków. Z każdego formujemy kulkę, spłaszczamy, wierzch zanurzamy w przygotowanym wcześniej cukrze cynamonowym. Na każdej blasze wykładamy 12 ciasteczek. Należy je piec około 15 minut.

Wskazówki i uwagi:

Polecam zredukować ilość cukru do 1/2 szklanki - dodałam właśnie tyle i ciasteczka były wystarczająco słodkie.
Nadesłał(a) Zanetak, dnia: 2011-09-08 20:58:07.074
Źródło/autor przepisu: www.theppk.com

Twoje zapiski: