Meksykańskie ciasteczka czekoladowe z nutą cayenne
Czekoladowe ciasteczka, których smak idealnie podkreśla ostra nuta cayenne. Dochodzi jeszcze wierzch muśnięty cynamonem... Są pyszne, a składniki potrzebne do ich przygotowania bez problemu powinniśmy znaleźć w każdej kuchni :)
Nagrzej piekarnik na 180°C. Przygotuj 2 blaszki, wyłóż papierem do pieczenia.
W średniej misce wymieszaj olej, cukier, wybrane słodziszcze, mleko i ekstrakt waniliowy. W większej misce wymieszaj suche składniki - mąkę, kakao, sodę, sól, cynamon i cayenne. Połącz wszystkie składniki, powinno wyjść giętkie ciasto. Zmieszaj cukier i cynamon na talerzyku, odstaw.
Ciasto podziel najpierw na dwie części, każdą z nich na cztery itd. aż do otrzymania 24 kawałków. Z każdego formujemy kulkę, spłaszczamy, wierzch zanurzamy w przygotowanym wcześniej cukrze cynamonowym. Na każdej blasze wykładamy 12 ciasteczek. Należy je piec około 15 minut.
Wskazówki i uwagi:
Polecam zredukować ilość cukru do 1/2 szklanki - dodałam właśnie tyle i ciasteczka były wystarczająco słodkie.