Cukinie umyć, odciąć końcówki, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć w środku. Miąższ pokroić w kosteczkę. Czosnek i cebulę obrać oraz drobno posiekać. Papryczki umyć, odciąć szypułki, a następnie drobno posiekać.
Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem wrzucić miąższ cukinii, cebulę, czosnek i papryczki. Podsmażyć aż warzywa zmiękną.
Dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Następnie dodać ugotowany ryż i znów wymieszać. Doprawić solą, pieprzem (i opcjonalnie ostrą mieloną papryką).
Cukinie napełnić farszem. Każdą połówkę dokładnie owinąć folią aluminiową. (Jeżeli będą "dziury" cukinia może się przypalić).
Piec na rozgrzanym grillu ok. 30 minut, aż farsz będzie gorący, a cukinie zmiękną. Cukinie można też upiec w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia(bez folii) w piekarniku, w temperaturze 150 stopni C ok. 25 minut.