Kulkowy chutney z dyni
Niby ten przepis został zakwalifikowany na kuchnia.tv do sosów i kuchni indyjskiej. Wg. mnie jest to raczej przepis inspirowany kuchnią indyjską, bo na pewno nie ma postaci tradycyjnego chutneyu, tylko kawałków (np. kulek) dyni zanurzonych w dość gęstym, aromatycznym sosie. Jak dla mnie super alternatywa dla dyni marynowanej - o wiele bardziej aromatyczna :)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1 szklanka dyni wyciętej w małe kuleczki lub pokrojonej w drobną kostkę
1/2 szklanki octu winnego
1/2 szklanki cukru
1 nacięty ząbek czosnku
2 cm korzenia imbiru
5 goździków
kilka plasterków czuszki lub szczypta kruszonego (lub mielonego) chili
sól
pieprz
Przygotowanie:
Zagotować ocet z cukrem. Dodać czosnek, imbir, goździki i czuszkę. Zmniejszyć ogień i gotować, aż płyn zacznie gęstnieć.
Dodać dynię. Dodać sól i pieprz, pamiętając, że smak się wzmocni. Gotować odkryte, czasami mieszać. Chutney jest gotowy, gdy dynia jest szklista (i przyjemna do gryzienia). Syropu powinno być tyle, żeby przykrywał dynię. Jeżeli w garnku zostało za dużo płynu, należy go na mocnym ogniu szybko odparować.
Twoje zapiski: