puszka.pl - pysznie!

Kulkowy chutney z dyni

Niby ten przepis został zakwalifikowany na kuchnia.tv do sosów i kuchni indyjskiej. Wg. mnie jest to raczej przepis inspirowany kuchnią indyjską, bo na pewno nie ma postaci tradycyjnego chutneyu, tylko kawałków (np. kulek) dyni zanurzonych w dość gęstym, aromatycznym sosie. Jak dla mnie super alternatywa dla dyni marynowanej - o wiele bardziej aromatyczna :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 szklanka dyni wyciętej w małe kuleczki lub pokrojonej w drobną kostkę
1/2 szklanki octu winnego
1/2 szklanki cukru
1 nacięty ząbek czosnku
2 cm korzenia imbiru
5 goździków
kilka plasterków czuszki lub szczypta kruszonego (lub mielonego) chili
sól
pieprz

Przygotowanie:

Zagotować ocet z cukrem. Dodać czosnek, imbir, goździki i czuszkę. Zmniejszyć ogień i gotować, aż płyn zacznie gęstnieć.

Dodać dynię. Dodać sól i pieprz, pamiętając, że smak się wzmocni. Gotować odkryte, czasami mieszać. Chutney jest gotowy, gdy dynia jest szklista (i przyjemna do gryzienia). Syropu powinno być tyle, żeby przykrywał dynię. Jeżeli w garnku zostało za dużo płynu, należy go na mocnym ogniu szybko odparować.
Nadesłał(a) ~zen, dnia: 2011-09-09 15:27:11.903
Źródło/autor przepisu: http://www.kuchnia.tv/kuchnia_przepis_0-0-274_chutney-z-dyni.html

Twoje zapiski: