Dziś zajrzałam do mojego zeszytu z przepisami. Mam go jakieś 20 lat (był raz przepisywany). Na trzeciej stronie mam przepis na zapiekankę z bakłażana z notatką, że spożywana z bagietką jest super! Przepis kuchni 5 przemian (kolejne litery w przepisie oznaczają właśnie kolejne przemiany).
1/2 kg bakłażana
1/2 kg cebuli
1/2 kg pomidorów
ser kozi
mąka kukurydziana
oliwa do smażenia
główka czosnku
pieprz
suszona bazylia
sól
Przygotowanie:
Warzywa pokroić w plastry. Bakłażana obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy na rozgrzanej oliwie na złoto.
Z- na kolejnej porcji oliwy
M- smażymy cebulę (która przechodzi po uduszeniu do Ziemi)
Z- naczynie do zapiekania smarujemy oliwą, kładziemy na spód podsmażone plastry bakłażana, na to część cebuli
M- posypujemy pokrojonym czosnkiem, pieprzem i bazylią
W- solimy
D- układamy na to część pomidorów
O- na to ser kozi
Z- znowu plastry bakłażana, drugą część cebuli
M- posypujemy pokrojonym czosnkiem, pieprzem i bazylią
W- solimy
D- układamy na to drugą część pomidorów
O- na to ser kozi
Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180˚C, ok. 45 minut.
Wskazówki i uwagi:
Zapiekanka jest mokra i soczysta. W sosie z pomidorów i przypraw moczymy pieczywo, ewentualnie można zastąpić je makaronem.