puszka.pl - pysznie!

Placki z dyni

Pyszne i banalnie proste!


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 kg miąższu dyni
1,5 szklanki mąki białej
5 łyżek mąki kukurydzianej (zamiast 4 jajek)
trochę mąki pszennej razowej
opakowanie cukru waniliowego
płaska łyżeczka sody
olej do smażenia

Przygotowanie:

Obraną, wydrążoną dynię zetrzeć drobno, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Smażyć nieduże placki na mocno rozgrzanym oleju na złoto z obu stron.

Osuszyć na serwecie. Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Jeśli placki są mało zwięzłe, to znaczy, że dodaliśmy za mało mąki.

Wypróbowałam ostatnio wersję wegańską, zamiast jajek dodałam mąkę kukurydzianą (5 łyżek) i trochę pszennej razowej. Wyszły bardzo dobre, nigdy już nie zrobię z jajkiem :)
Nadesłał(a) askagrzybek, dnia: 2011-09-03 10:01:16.838
Źródło/autor przepisu: przepis ten jest połączeniem kilku innych przepisów pochodzących z internetu

Twoje zapiski: