puszka.pl - pysznie!

Ślimaczki drożdżowo - cynamonowe

Są one na tyle słodkie, że nie trzeba ich dekorować lukrem. Jest to ciasto drożdżowe, więc szybko robi się twarde. Są to ciastka do zjedzenia od razu, tego samego lub następnego dnia. Lubisz cynamon i ciasto drożdżowe? - ten przepis jest dla Ciebie :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 12

ciasto:

1 szklanka ciepłego mleka roślinnego
1/2 szklanka cukru pudru
1 opakowanie suchych drożdży (to wychodzi 2 i 1/4 łyżeczki)
1/3 szklanki stopionej margaryny
2 zamienniki jajka (np. 2 łyżki mąki ziemniaczanej wymieszać z 4 łyżkami zimnej wody i dokładnie mieszać)
4 szklanki mąki
1 łyżeczka soli

farsz:

1 szklanka brązowego cukru
1 paczka cynamonu (minimum te 2,5 łyżki)
margaryna

Przygotowanie:

1. Do ciepłego mleka dodać szczyptę cukru i drożdże. Odstawić na 5 minut (do czasu aż zrobi się pianka).

2. Do powyższego roztworu dodać stopioną margarynę, substytuty jajek, cukier puder, 1/2 mąki i sól. Zacząć wyrabiać, aż składniki dobrze się ze sobą wymieszać. Później dodawać mąkę w dwóch odstępach (czyli po 1 szklance) i wyrabiać. Ciasto wyrabiać rękoma przez kilka minut. Ciasto odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

3. W misce wymieszać brązowy cukier z cynamonem.

4. Po odstaniu, ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości mniej więcej 1cm. Rozsmarowujemy na nim margarynę (nie za grubo) i posypujemy cukrem i cynamonem. Ciasto zawinąć. Ciasto pokroić na kawałki o grubości około 2 - 3 centymetrów. Może zdarzyć się że ślimaczek będzie się rozpadał, to wtedy trzeba ręcznie go doformować.

5. Foremkę leciutko natłuścić i poukładać na niej ślimaczki, nie mogą się one ze sobą stykać, pamiętajmy że urosną minimum dwa razy.

6. Wstawić je do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piec około 10 minut. Przy wyjmowaniu powinny być jeszcze miękkie, dojdą później.

Wskazówki i uwagi:

Nie radzę robić na blasze, ponieważ przy pieczeniu cukier się rozpuszcza i trochę spływa go na blaszkę. W foremce jest gwarancja że nigdzie ten cukier nie wypłynie dalej i np. nie ubrudzi piekarnika.
Nadesłał(a) veganjihad, dnia: 2011-11-01 18:56:58.668
Źródło/autor przepisu: vegweb.com, z moimi poprawkami

Twoje zapiski: