puszka.pl - pysznie!

Krokiety ziemniaczane z orzechami włoskimi

Krokiety są fenomenalne z barszczem czerwonym. Osobiście zawsze je robię na Wigilię. To również świetny pomysł na wykorzystanie wczorajszych ziemniaków. Jeśli musimy je dopiero gotować, to czas przygotowania krokietów oczywiście się wydłuży.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: na 15-20 krokietów

1 kg (ok. 9 średnich szt.) ugotowanych ziemniaków
szklanka orzechów włoskich
2 cebule
sól
pieprz
bułka tarta lub mąka do obtaczania krokietów
olej do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki ubić na pure. Orzechy posiekać bardzo drobno i zmieszać z masą ziemniaczaną. Cebulkę pokroić drobno i podsmażyć, aż się zrumieni. Wymieszać ją z masą. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.

Odstawić do lodówki na pół godziny, aby stężała. Formować krokiety, obtoczyć w bułce tartej lub mące i smażyć. Można też najpierw uformować krokiety, panierować i gotowe wstawić do lodówki, żeby czekały na usmażenie. Tak jest chyba nawet wygodniej - krokiety stężeją, będą bardziej sztywne i łatwiejsze do smażenia.
Nadesłał(a) Kinga, dnia: 2000-07-11 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Przeczytałam go już bardzo dawno w książce pt. "Wegetarianizm" lub coś takiego

Twoje zapiski: