Ciasto kokosowe
Potrawa śląska
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
Mąka pszenna 20 dag.
Cukier 10 dag
Margaryna 10 dag
Jaja 2 szt.
Śmietana 4-5 łyżek
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Tluszcz do blachy
Masa kokosowa :
Wiórki kokosowe 20 dag.
Jaja 2 szt.
Masło 20 dag.
Cukier 10-15 dag
Przygotowanie:
Blachę płaską wysmarować tłuszczem. Margarynę utrzeć z cukrem oraz jajami na pulchną masę, dodać śmietanę, przesianą mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać i przełożyć na
blachę. Wiórki kokosowe, masło, jaja i cukier zagnieść jak na posypkę i nałożyć równomiernie na ciasto. Piec w piekarniku o temperaturze podobnej jak przy wypieku babek ucieranych.
Twoje zapiski: