10-11 ziemniaków
ok. 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (lub nieco więcej, tak, żeby ciasto było zwięzłe)
duża garść kiszonej kapusty
10 pieczarek
2 cebule
sól
pieprz
majeranek
natka pietruszki
przecier pomidorowy
oliwa lub olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, a następnie dokładnie tłuczemy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.
Jedną cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie. Kapustę płuczemy jeden raz, a następnie odciskamy z wody, szatkujemy i dodajemy do cebuli. Dusimy razem parę minut (można dodać odrobinę wody), przyprawiamy solą i pieprzem.
Odrywamy kawałki masy ziemniaczanej, rozpłaszczamy, napełniamy kapustą i sklejamy w kulki wielkości pięści (lub troszkę mniejsze). Łężnie smażymy w dość głębokim tłuszczu.
W międzyczasie kroimy w kostkę drugą cebulę, smażymy. Kiedy zrobi się szklista, dodajemy do niej pokrojone w plastry pieczarki. Całość dusimy pod przykryciem, dodając do smaku sól, pieprz, zioła i przecier pomidorowy.
Tak przygotowanym sosem polewamy gorące łężnie i zjadamy ze smakiem.