Jabłka obieramy i kroimy na kawałki. Dno i ścianki tortownicy wykładamy folią aluminiową (albo np. smarujemy margaryną i posypujemy mąką) i wrzucamy jabłka. Posypujemy 1/3 szklanki cukru i podlewamy wodą.
Resztę cukru, mąkę i margarynę mieszamy byle jak nożem - tylko tyle, by małe kawałki tłuszczu były w miarę równomiernie obtoczone mąką i cukrem. Przykrywamy tą mieszanką jabłka i wstawiamy do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika na 25-30 minut.
Wyjmujemy, gdy kruszonka na górze ładnie się zarumieni.
Wskazówki i uwagi:
Można podawać na gorąco (zaraz po wyjęciu z pieca) lub na zimno.
W oryginalnym przepisie zamiast jabłek jest rabarbar - z rabarbarem jest genialnie i jeszcze mniej roboty, bo odpada obierania (nie dodaje się też wody!). Można z innymi owocami, np. śliwkami.
Nadesłał(a) kruszonka,
dnia: 2011-10-01 20:54:29.063
Źródło/autor przepisu: Wysokie Obcasy, 4 października 2001, Agata Baranowska