ok. 850 g dyni (po obraniu i wydrążeniu)
2 dojrzałe banany
5 łyżek cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
3-4 krople aromatu pomarańczowego
ok. 20 łyżek mąki pszennej (u mnie pół na pół biała i pełnoziarnista)
olej do smażenia
Przygotowanie:
Dynię umyć, zetrzeć na drobnych oczkach tarki tak, by powstała pulpa. Jeśli dynia jest bardzo soczysta, to odlać sok, by masa była wilgotna, ale nie pływała w soku. Zetrzeć na tarce banany. Dodać cukier, cynamon, aromat i dokładnie wymieszać. Na koniec wsypywać po ok. 5 łyżek mąki, aż do uzyskania gęstej konsystencji.
Smażyć placki na dobrze rozgrzanym oleju, inaczej przywrą do patelni. Podawać z cukrem pudrem.
Wskazówki i uwagi:
Placki z dyni wpijają dość dużo oleju, dlatego ja, by pozbyć się jego nadmiaru, już po usmażeniu umieszczam placki między arkuszami papieru śniadaniowego i delikatnie naciskam.
Nadesłał(a) Felodrema,
dnia: 2011-09-29 21:41:22.736
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.