Spaghetti z kurkami i sosem śmietanowo-czosnkowym (Alfredo)
Pierwszy raz dodaję przepis, więc wybrałam taką potrawę, w której nie ma narzuconych proporcji. To spaghetti jest bardzo proste w przygotowaniu i niesamowicie smaczne. Polecam tym, którzy są wielbicielami makaronu. Ja nie mogłam się odczepić od garnka :-)
- makaron spaghetti
- kurki (nie wiem dokładnie ile, to zależy ile komu się podoba. W tym przepisie nie ma proporcji. Przeważnie starsze panie na rynkach sprzedają je takich pojemniczkach - i te są najlepsze)
- cebula
- masło
- śmietana kremówka
- pieprz
- parmezan
- natka pietruszki
Przygotowanie:
W zależności od poziomu głodu przygotować tyle makaronu spaghetti ile się potrzebuje, nie narzucam ilości. Najlepiej żeby był zrobiony al dente. Uważam, że taki lepiej smakuje.
W międzyczasie kurki trzeba podsmażyć na maśle na patelni razem z cebulą. Później zabieramy się za przygotowanie sosu. Gotujemy śmietanę kremówkę razem z pieprzem i parmezanem. Ogólnie mówiąc powstaje nam kremowy sos Alfredo. Ugotowany makaron mieszamy razem z sosem, kurkami i posypujemy natką pietruszki (jeśli ktoś lubi). Smacznego ;-)
Nadesłał(a) juliette,
dnia: 2011-10-01 20:47:59.49
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.