3 duże marchewki
200 g czerwonej soczewicy
1 łyżka suszonych warzyw (mieszanka pora, marchewki i selera)
listek laurowy
szczypta soli
ostra czerwona papryka w płatkach
sok z 1/4 cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
Przygotowanie:
Marchewki szoruję (najczęściej ich nie obieram), kroję na kawałki trzycentymetrowe i wrzucam do sporego garnka. Do tego wsypuję wypłukaną wcześniej soczewicę, suszone warzywka, listek laurowy i sól. Zalewam wrzątkiem, prosto z czajnika, ustawiam na małym gazie i nastawiam minutnik na 20 minut. W połowie czasu dobrze jest zajrzeć do garnka i zamieszać, żeby nie przywarło.
Gdy minutnik zadzwoni, włączam blender i przerabiam zupę na krem. Potem dodaję ostrą paprykę i zupa robi się piegowata :-)
A na talerzu kropię cytryną i oliwą. Oczywiście można je dodać do całości zupy, ale dopiero, gdy trochę przestygnie, żeby nie straciły witamin.
Wskazówki i uwagi:
Do pracy idealna, szczególnie na jesienne i zimowe dni. Wystarczy szczelnie zamykany pojemnik albo zakręcany kubek.
Nadesłał(a) absurdalia,
dnia: 2011-09-12 21:02:30.924
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.