puszka.pl - pysznie!

Dynia marynowana - kompot z dyni

Potrawa śląska. Kompot, czyli że na słodko.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

dynia dojrzała średnia 1 szt.
woda 4 szklanki
cukier 10 łyżeczek
sól 1 łyżeczka
goździki 8-10 szt.
ocet 10% 1/2 szklanki

Przygotowanie:

Przeprowadzić obróbkę wstępną dyni (umyć, obrać z twardej skóry i luźnego miąższu, usunąć pestki) i pokroić ją w lekko skośnie kostki.

Wodę zagotować z cukrem, solą i goździkami i wrzucić do niej dynię. Zagotować, wlewając pod koniec ocet, delikatnie zamieszać i natychmiast zdjąć z ognia. Przełożyć do czystych słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować ok.10 minut.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-09-20 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Przepisy śląskie

Twoje zapiski: