puszka.pl - pysznie!

Kolorowe wytrawne muffiny pełne warzyw

Wilgotne muffiny z mąki pszennej zwykłej i orkiszowej pełnoziarnistej.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 12-15 sztuk

200 g mąki pszennej
100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
3 kopiaste łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
1/4 łyżeczki papryki słodkiej
2 łyżeczki oregano suszonego

ok. 400 ml mleka (zwykłego lub roślinnego)
125 ml oleju
1/2 łyżeczki ostrej musztardy (np. "rosyjskiej")
1 duży ząbek czosnku
ok. 100 g czerwonej papryki
ok. 100 g kabaczka (bez skórki)
garść czarnych oliwek
ok. 1/2 średniego brokuła
tłuszcz do posmarowania foremek muffinkowych

Przygotowanie:

Oba rodzaje mąki, proszek, sodę i siemię wymieszać w dużej misce. Dodać przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy, paprykę słodką i oregano. Dokładnie wymieszać łyżką napowietrzając produkty sypkie.

Wlać mleko i olej, połączyć z suchymi składnikami. Do powstałej masy dodać musztardę i czosnek przeciśnięty przez praskę lub starty na drobnych oczkach tarki. Wrzucić drobno pokrojoną paprykę, kabaczka i oliwki. Wymieszać.

Brokuła podzielić na różyczki. Do każdej foremki muffinkowej posmarowanej olejem włożyć kawałek brokuła (w zależności od wielkości różyczek – połowę lub ćwiartkę). Zakryć brokuła ok. 1,5 łyżki ciasta. Piec w 190°C przez 20-25 minut. Najlepsze cieplutkie!
Nadesłał(a) Felodrema, dnia: 2011-09-20 16:43:41.335
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: