śliwki - 12 sztuk - umyć, wypestkować i osuszyć.
gorzka czekolada (użyłam wegańskiej - 80% kakao) - pokroić na kawałki odpowiadające wielkości wydłubanych pestek.
2 szklanki mąki sojowej,
2 czubate łyżki fruktozy,
1 łyżka (płaska cynamonu),
200 g wegańskiej margaryny (użyłam Alsan).
Przygotowanie:
Suche składniki wymieszać w misce, dodać pokrojoną w kostkę (zimną) margarynę i zagnieść ciasto, formując z niego kulę.
Do środka każdej śliwki włożyć kawałek czekolady, zamknąć, a następnie oblepić ciastem, formując kulki. Piec w 170 st. C około 20 minut (można sprawdzić patyczkiem).
Wskazówki i uwagi:
Ciasto nie jest elastyczne, klei się do rąk, ale samo do siebie kleić się nie chce - dobrze jest lekko zwilżyć ręce przed formowaniem kulek.
Nadesłał(a) Stasia,
dnia: 2011-10-01 20:45:19.111
Źródło/autor przepisu: Radosna twórczość własna, oparta o przepis ze strony http://allrecipes.pl/przepis/4309/herbatniki-tunezyjskie.aspx