cannelloni (u mnie Lubella, takie duże opakowanie 250g)
olej do smażenia
farsz: duży brokuł
2 średnie papryki (zielona i czerwona)
średni por (biała część)
średnia cebula
sos: mała cebula
koncentrat pomidorowy (190 g)
mleko sojowe/ kokosowe (na oko, coby sos miał odpowiednią konsystencję)
Przygotowanie:
Brokuła gotujemy na parze aż będzie miękki (10-15 min) i kroimy.
Na patelnię dajemy trochę oleju i wody. Dusimy cebulę i pora. Po 5 min. dodajemy pokrojoną w małą kostkę paprykę. Dusimy 10-15 min. Dodajemy brokuła i wszystko miksujemy blenderem - nie trzeba na papkę; ja zostawiłem tak, że było widać kawałki warzyw.
Jeżeli mamy pomoc w kuchni, to druga osoba w tym czasie może robić sos: smażymy cebulę, dodajemy koncentrat i mieszając wlewamy mleko - tak, żeby sos nie był za gęsty.
Następnie nadziewamy makaron farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym (wcześniej posmarowanym olejem). Kładziemy warstwę makaronu i zalewamy sosem; warstwa makaronu i zalewamy sosem. Sos powinien przykrywać makaron - ale jak nie będzie, to też nic się nie stanie.
Wkładamy do rozgrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy 20-30 min. Smacznego :-)
Wskazówki i uwagi:
Szpinak mi się przejadł, a dziewczyna chciała cannelloni :-)
Nadesłał(a) E61,
dnia: 2011-09-29 21:47:58.049
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.