puszka.pl - pysznie!

Omletowa rolada ze szpinakiem i serem pleśniowym

Roladę robi się odsuwając każdy kolejny usmażony omlet na brzeg patelni i zawijając w nowo usmażony. Pyszne i efektowne danie.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 2 osób

omlety:
3 jajka + 3 łyżki wody
2 łyżki mąki
sól
pieprz
masło do smażenia

farsz:
200 g mrożonego szpinaku
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól
biały pieprz
oliwa z oliwek do smażenia

ulubiony ser pleśniowy (wg. mnie najlepiej pasuje ser typu camembert)

Przygotowanie:

Najpierw farsz. Na oliwie zeszklić posiekaną cebulę. Dodać szpinak, odparować nadmiar wody. Przyprawić.

Jajka rozbełtać z wodą, przyprawić, wsypać mąkę, roztrzepać, żeby nie było grudek. Wlać 1/3 masy jajecznej na patelnię z rozgrzanym masłem. Kiedy omlet się zetnie, rozsmarować na nim 1/3 masy szpinakowej i rozkruszyć 1/3 sera. Zwinąć i odsunąć na bok patelni.

Wlać kolejną część masy jajecznej tak, żeby stykała się ze zwiniętym omletem. Znów rozsmarować szpinak i rozkruszyć ser. Chwycić za zwinięty i odłożony na bok omlet i zawinąć go w drugi, świeżo usmażony. Odsunąć na brzeg patelni. Czynność powtórzyć po raz ostatni.
Nadesłał(a) mariolka, dnia: 2011-09-21 16:18:08.997
Źródło/autor przepisu: Magdalena Kułakowska

Twoje zapiski: