200 g ryżu
3 razy tyle wody co objętość ryżu
700 g jabłek
szczypta soli
cukier
przyprawy wg. uznania:
- cynamon
- goździki
- imbir
- kardamon
- wanilia
jogurt (zwykły lub wegański) lub kisiel (np. brzoskwiniowy lub cytrynowy)
Przygotowanie:
Ugotowany ryż (z odrobiną soli) układamy w naczyniu żaroodpornym warstwami na przemian z jabłkami startymi na grubej tarce i wymieszanymi z odrobiną cukru i przypraw według uznania. Warstwy układamy na przemian tak, by warstwa ryżu była na spodzie i z góry. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30-40 minut.
Upieczony ryż można po górze polać jogurtem. Ciekawie też komponuje się z dodatkiem kisieli o smaku brzoskwiniowym lub cytrynowym.
Wskazówki i uwagi:
Przyprawy można modyfikować według uznania, można też dodać wanilii.