puszka.pl - pysznie!

Pizza "włoska" - z mozzarellą i warzywami

Przepis na ciasto wymyśliłam sama, na podstawie wskazówek z sieci. Pizza wychodzi podobna do tej z włoskich pizzerii, z pieca opalanego drewnem. Jest trochę czasochłonna, ale naprawdę warto. Znajomi twierdzą, że jest najlepsza :)


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 4 osób

zaczyn (biga):
50 g mąki
30 g wody
mniej niż 1/4 łyżeczki drożdży instant

ciasto:
200 g mąki
ok. 100 g wody
1/2 łyżeczki drożdży instant
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy

na pizzę:
pomidory (z puszki lub świeże)
mozzarella
dodatki: pieczarki / cebula / oliwki / bakłażan / papryka...

Przygotowanie:

1) BIGA - zaczyn
Wymieszać składniki na zaczyn, przykryć, odstawić w temperaturze pokojowej na 8-12 godzin.

2) CIASTO
Do zaczynu dodać pozostałe składniki. Ciasto powinno być luźne. Wyrobić starając się wpuścić jak najwięcej powietrza, aż ciasto będzie elastyczne (uwaga! klei się do rąk). Uformować kulę, odstawić na godzinę. Następnie wyjąć na blat, rozpłaszczyć, ponownie uformować kulę, odstawić na kolejną godzinę. Czynność powtórzyć raz jeszcze (w sumie 3 godziny wyrastania przerywane co godzinę "przebijaniem" ciasta).

Rozciągnąć ciasto na cienki placek (na natłuszczonej blasze, lub - jeśli ktoś ma łopatę do pizzy - na omączonym blacie).

3) PIZZA
Przygotować składniki do pizzy: mozzarellę zetrzeć na tarce lub rozdrobnić. Pomidory podgotować bez przykrycia z ziołami i solą, odparować. Pieczarki / cebulę / paprykę / bakłażana podsmażyć lub poddusić do miękkości.

Nałożyć składniki na pizzę w kolejności: pomidory, mozzarella, warzywa, na wierzch ewentualnie oliwki lub kapary. Składników powinno być raczej niewiele.

Piec 10 minut w temperaturze 300 st. C. Po upieczeniu można posypać świeżą rukolą, polać oliwą.

Wskazówki i uwagi:

Pizzę należy piec w najwyższej możliwej temperaturze, najlepiej na rozgrzanym kamieniu do pizzy, na dolnym piętrze piekarnika (bez termoobiegu). Po upieczeniu powinna mieć charakterystyczne przypieczone "bąbelki".
Nadesłał(a) joa, dnia: 2011-11-08 04:23:39.296
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: