puszka.pl - pysznie!

Babciny ryż duszony ze szpinakiem, pomidorami i papryką

Przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie, jest modyfikacją tradycyjnego greckiego przepisu. Potrawa, która poprawi humor i pysznie zapełni nawet najbardziej wybredne żołądki. Smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno, a przy tym łatwo można ją zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię, a nawet w długą wyprawę w nieznane.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4-5 osób

200 g ryżu długoziarnistego
130 g szpinaku mrożonego
7 dużych świeżych pomidorów
1 duża żółta papryka
1 duża czerwona papryka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
cała natka pietruszki
natka kopru

14 łyżek oliwy z oliwek
sól
pieprz
30 g cukru (2 płaskie łyżki)
ew. 1 łyżka sosu sojowego

Przygotowanie:

Pomidory obrać, zetrzeć na grubej tarce (powinny być tak starte aby były widoczne cząstki), odłożyć. Paprykę i cebulę pokroić, czosnek posiekać.

Cebulę zeszklić w sporym garnku na 7 łyżkach rozgrzanej oliwy, dodać do niej paprykę i czosnek, poddusić. Rozmrożony szpinak dodać do garnka, wymieszać, dusić przez ok. 10 min. dodając 3 szklanki wody, sól i pieprz.

Następnie dodać pomidory, cukier i gotować całość ok 10 min. W trakcie gotowania w razie potrzeby dodawać wody. Całość powinna być gęsta, nie może przypominać zupy.

Do garnka dodać sypki ryż i 7 łyżek oliwy. Gdy ryż stanie się miękki, dodać pietruszkę i koper, doprawić ewentualnie do smaku, można także dodać łyżkę sosu sojowego.
Nadesłał(a) amalena, dnia: 2011-09-21 21:09:41.645
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: