Eki - ciasto z masą kokosową
To jest ciasto przypominające sprzedawane w cukierniach frajszyce. Tyle, że tutaj marmolada jest jabłkowa. Ale kto nam zabroni poeksperymentować? :-)
Poza tym ciasto fajnie wygląda, jeśli na masie kokosowej (zamiast polewy czekoladowej) ułożymy kratkę z ruloników ciasta, a w powstałe kwadraty/romby włożymy jeszcze po trochu marmolady. Tak jest właśnie we frajszycach.
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
margaryna 1/2 kostki
cukier kryształ 1 szklanka
jaja 2 szt.
cukier waniliowy 1 paczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka pszenna
szczypta soli
masa kokosowa:
wiórki kokosowe 25 dag
margaryna 1/2 kostki
cukier kryształ 1 szklanka
cukier waniliowy 1 paczka
jaja 2 szt.
marmolada lub gęsty przecier jabłkowy
+ polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Margarynę roztopić, przestudzić i połączyć z cukrem, całymi jajami, cukrem waniliowym oraz przesianym proszkiem do pieczenia, dodając przy tym tyle mąki, aby uzyskać konsystencję ciasta kruchego lub ciasta półkruchego. Przy sporządzaniu ciasta nie należy zapominać o dodaniu do niego szczypty soli.
Przygotowane ciasto wyłożyć niezbyt grubą warstwą na wysmarowaną tłuszczem blachę (płaską) i posmarować przygotowaną marmoladą lub przecierem jabłkowym.
W celu sporządzenia masy kokosowej należy w rondlu roztopić margarynę, wystudzić ją, dodać cukier, cukier waniliowy i wymieszać, aby cukier rozpuścił się w miarę możliwości jak najlepiej. Gdy uzyska się już ten cel, należy do rondla dodać wiórki kokosowe i dwa całe jaja, po czym ponownie starannie wymieszać.
Tak przygotowaną masę należy nałożyć cienką warstwą na przygotowane ciasto, pokryte wcześniej marmoladą i upiec w piekarniku w niezbyt wysokiej temperaturze.
Po upieczeniu polać polewą czekoladową, a gdy ciasto wystygnie pokroić w trójkąty.
Twoje zapiski: