1 słoiczek selera korzeniowego konserwowego
1/3 szklanki suchej fasolki mung
1/3 słoika papryki konserwowej
2 krążki ananasa, świeżego lub konserwowego
mała cebulka
2 czubate łyżki majonezu sojowego lub ew. jogurtu greckiego
pieprz
ew. dowolna zielenina lub kiełki do posypania
Przygotowanie:
1. Fasolkę przepłukać i ugotować.
2. Selera odsączyć na sitku, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do salaterki.
3. Z papryki zdjąć skórkę, posiekać.
4. Ananasa pokroić w kostkę, cebulkę posiekać.
5. Całość wymieszać z ugotowaną i przestudzoną fasolką mung.
6. Na koniec dodać majonez lub gęsty jogurt. Doprawić pieprzem i wymieszać. Można posypać kiełkami.
Wskazówki i uwagi:
Sałatkę można zjeść z pieczywem pełnoziarnistym. Można również ugotować trochę brązowego ryżu i dodać do sałatki.
Nadesłał(a) kates,
dnia: 2011-09-22 17:30:23.221
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.