puszka.pl - pysznie!

Ocet jabłkowy

Łatwe przygotowanie cennego, leczniczego octu


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

słodkie, dojrzałe jabłka
woda

Przygotowanie:

1. Zdobyć ekologiczne jabłka. Najlepiej takie bardzo, bardzo dojrzałe, bo im są słodsze jabłka – tym ocet lepszy.
Umyć je i obsuszyć, pozbawić ogonków, plamek na skórce i koniecznie nadpsutych kawałków.

2. Przygotować szklane naczynie – może to być duży słój, albo (dla ambitnych) kilka słojów – to oczywiście zależy do tego, ile chcemy zrobić octu i ile mamy na to jabłek. Naczynie bardzo porządnie umyć i wyparzyć wrzątkiem.

3. Pokroić jabłka w ćwiartki, cząstki lub drobne kawałki. Można śmiało jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na szarlotkę albo mus do słoików, a wykorzystać do robienia octu tylko skórki i gniazda nasienne.

4. Napełnić jabłkami słoik prawie do pełna (kilka centymetrów poniżej wierzchu). Zalać wrzątkiem do pełna i pilnować, aby potem woda nie wyparowała poniżej poziomu owoców. Uzupełniać gorącą, przegotowaną wodą. Absolutnie nie dosładzać!

5. Owinąć otwór słoika kilkakrotnie złożoną gazą lub szmatką z gęstego płótna i bardzo, bardzo mocno i dokładnie obwiązać porządną gumką albo tasiemką.

6. Postawić w cieple (temp. pokojowa wystarcza) i cieniu.

7. Zanotować datę nastawienia octu, bo po 6 tygodniach można (ale nie trzeba koniecznie) zlać przez sitko zrobiony ocet.

8. Po zlaniu do butelek lub słoików można go przechowywać dowolnie długo i niekoniecznie w zimnym miejscu, gdyż się nie psuje.

Wskazówki i uwagi:

Ocet musi być naturalnie mętny, bo w tym jest zawarta jego lecznicza moc.
Nadesłał(a) leszczynowa, dnia: 2011-12-11 15:27:10.997
Źródło/autor przepisu: Leszczynowa Dolina - http://blogleszczynowadolina.blogspot.com/2011/09/ooo-cet-witajcie-wegetarianiedzien.html

Twoje zapiski: