puszka.pl - pysznie!

Surówka marchewkowo-jabłkowa z kiełkami

Bardzo łatwa w przygotowaniu, lekkostrawna, w sam raz na drugie śniadanie. Może również stanowić dodatek do obiadu. Bomba witaminowa.


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki:

2 marchewki
1 jabłko
kiełki lucerny
kiełki słonecznika
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżka siemienia lnianego prażonego (tego ciemnego)
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki ziaren słonecznika
1 łyżka ziarna sezamu

opcjonalnie:
kilka cząstek pomarańczy lub 2 krążki ananasa z puszki

Przygotowanie:

Marchew obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach, jabłko (można obrane, ja wolę ze skórką) ścieramy na dużych oczkach. Dodajemy kiełki lucerny i słonecznika (ile chcemy), imbir, siemię lniane oraz oliwę – wszystko razem mieszamy.

Na rozgrzaną suchą patelnię wrzucamy ziarna słonecznika i prażymy aż się trochę przyrumienią. To samo robimy z sezamem. Gdy wystygną, wsypujemy do sałatki i delikatnie mieszamy.

Do sałaki możemy dodać również pokrojone w małe kawałki cząstki pomarańczy lub ananasa z puszki - będzie miała oryginalniejszy smak. Smacznego!!!
Nadesłał(a) jopi, dnia: 2011-09-26 21:13:48.465
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: