2 średnie cebule
ok. 3 szklanki dyni pokrojonej w kostkę mniej niż 1 cm (może 4 szl.)
szczypta soli
1 łyżeczka przyprawy warzywnej w proszku wg uznania
ok. 1 łyżeczka curry
woda, oliwa
Przygotowanie:
Pokrojoną dynię zalać wrzątkiem i gotować kilka minut, aż zacznie się "rozłazić". W międzyczasie podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Odcedzić dynię i dodać do zarumienionej cebuli. Dodać przyprawy, wymieszać, przykryć i dusić kilka minut na małym ogniu.
Wskazówki i uwagi:
Czas przygotowania podałam dla dyni mrożonej, pokrojonej w kostkę. Jeśli ktoś ma świeżą, musi doliczyć czas obrania i pokrojenia.
Uważam, że najlepszy efekt jest wtedy, gdy część dyni jest jeszcze w kostkach, a część już się "rozlazło" tworząc konsystencję sosu. Pycha!