Wyśmienicie prosty farsz pieczarkowy
Powstał, kiedy stwierdziłam, że pieczarki w lodówce leżą już zbyt długo, a niestety poza nimi niewiele było do zjedzenia... Takie proste by się wydawało, ale jakie pyszne! Genialne do naleśników :)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
ok. 3 naleśniki
200 g pieczarek
1/2 niewielkiej cebuli
garść świeżego koperku (nie żałować!)
łyżka oleju do smażenia
sól
pieprz
Przygotowanie:
Cebulkę pokroić, podsmażyć na oleju. Kiedy zeszkli się lub nawet będzie lekko złota, wrzucić pokrojone (w pół plastry będzie ok.) pieczarki, dusić przez chwilę pod przykryciem. Kiedy zmienią kolor z białego na szarawy, zmiękną i puszczą... sok, posolić, popieprzyć, dodać posiekany koperek i dusić jeszcze trochę, aż pieczarki nie będą surowe.
Wskazówki i uwagi:
Kiedyś gdzieś przeczytałam, chyba nawet na Puszce, że do pieczarek nie należy dodawać ziół, gdyż zabija to smak grzybów. Ja wiernie stosuję się do tej zasady i rzeczywiście, dania z pieczarek są o wiele bardziej... pieczarkowe=smaczniejsze ;) I tu też, poza koperkiem, radzę nic nie udziwniać.
Twoje zapiski: