puszka.pl - pysznie!

Drożdżowe bułeczki z suszonymi owocami (z mąki orkiszowej lub kamut)

Bułeczki mojej mamy. Przepis odziedziczony po babci z czasów, kiedy trudno było zdobyć jajka ;) Bułeczki są dobre ciepłe, ale są też smaczne za parę dni (są wtedy twardsze). Przygotowane z mąki kamut są delikatniejsze i bardziej miękkie (podobne do pszennych). My zazwyczaj pieczemy orkiszowe - na życzenie dzieci.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 12

3 szkl. mąki orkiszowej/ kamut
1 szkl. mleka (zwykłego lub roślinnego)
1 szczypta soli (np. morskiej)
3 łyżki miodu (lub słodu)
3 łyżki oleju (np. słonecznikowego)
1 torebka drożdży suszonych
pełna miseczka śniadaniowa (salaterka) drobno pokrojonych suszonych owoców:
- śliwek
- moreli
- żurawiny
- rodzynek
- jagód

Przygotowanie:

Do mąki, drożdży i soli dodać podgrzane mleko z miodem i olejem. Dobrze wymieszać na gładką masę, dodać bakalie i zostawić pod ściereczką do wyrośnięcia (ok. 15-20 min).

Nalać na talerzyk olej, zwilżyć dłonie i formować z ciasta bułeczki. Układać na blaszce na papierze do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia.

W tym czasie nagrzać piekarnik do 180°C. Bułeczki wstawić na 25 min.

Wskazówki i uwagi:

Bułeczki są puszyste pomimo braku jajek i proszku do pieczenia. Drożdże wystarczą. Większa ilość żurawiny sprawia, że są słodko-kwaśne - wolę takie niż z przewagą rodzynek (dla mnie za słodkie).

Czas przygotowania z pieczeniem ok. 60 min.
Nadesłał(a) Alexia, dnia: 2011-10-17 20:17:01.235
Źródło/autor przepisu: przepis rodzinny

Twoje zapiski: