Oczyszczony por pokroić na kilkucentymetrowe kawałki, każdy kawałek naciąć wzdłuż do połowy i związać nitką. Por dusić 2 min. na rozgrzanej oliwie, często odwracając. Następnie posolić, przyprawić pieprzem, zalać bulionem i dusić do miękkości.
Z pomidorów usunąć twarde części przy szypułkach, sparzyć, zdjąć skórkę, miąższ pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona i pokroić na małe kawałki.
Por przełożyć do misy po uprzednim zdjęciu nitek.
Pomidory dodać do tłuszczu ze smażenia pora, chwilę poddusić, stale mieszając. Dodać resztę składników, doprawić do smaku i tak przyrządzonym sosem zalać pora.
Nadesłał(a) agnmid,
dnia: 2011-10-02 22:18:16.193
Źródło/autor przepisu: Kalendarz kulinarny na rok 2011